Skidanje remenica sa malih motora

Skidanje remenica sa malih motora

Remenice i zupčanici su na male elektromotore kakve nalazimo u printerima ili električnim odvijačima gotovo isključivo montirani uprešavanjem. To znači da ih je nemoguće skinuti bez upotrebe posebnog alata kojeg zovemo izvlakać ili popularno ‘radapciger’. U slučaju nužde ili kronične škrtosti isti alat se može brzo i jednostavno improvizirati korištenjem otpadaka. Kutija sa otpatcima je jedan od najvažnijih elemenata ozbiljne radionice. Radionicu ne možete uzeti za ozbiljno ako nema jednu takvu kutiju u kutu i kalendar sa golim ženama na zidu.

Za izradu izvlakaća kojeg ćemo prikazati dovoljno je posjedovati kutnu brusilicu i bušilicu, a još je poželjno imati i ureznicu za M3 navoj. Izvlakać je namjenjen prvenstveno za skidanje prijenosnika(remenice, zupčanici) sa malih elektromotora promjera 35,8mm. Radi se o motorima kakve nalazimo u raznim elektroničkim uređajima, i nude prilično velik okretni moment, tako da za neke namjene nije potrebno ostvarivati višestupanjske reduktore. To ih čini pogodnima za hobi projekte, pogotovo ako se uzme u obzir da su mnogi takvi motori namjenjeni za napone do 18V, tako da su pogodni za projekte koji koriste baterije.

Prvi korak je izrezivanje malog komadića iz neke kockaste ili pravokutne cijevi. Duljina ovog komadića ne mora biti veća od kojih 30 mm. Zatim je potrebno izrezati utor promjera malo većeg od promjera osovine elektromotora.

Slike_Remenice_12

Nakon toga na strani suprotnoj od izrezanog utora izbušimo rupu, i urežemo M3 navoj. Kada ubacimo običan M3 vijak izvlakač je spreman za uporabu.

Skidanje_slike_23

Kako je standardizirani promjer vratila elektromotora ove veličine 3,2mm, vijak će bez problema ući u provrt remenice ili zupčanika, i omogućiti izvlačenje. Uprešavanje izvučenih prijenosnika na druge motore moguće je izvršiti korištenjem obične stupne bušilice. Pazite samo da vam je vratilo sa donje strane podloženo, da se ne bi desilo da počnete zapravo gurati cijelo vratilo iz kučišta motora.

Skidanje_56

 

1 Comment

  1. Bravo Ivice!

Leave a Reply