Hardware Freedom Day @ Radiona

Hardware Freedom Day @ Radiona

Hardware Freedom Day @ Radiona

Radionica ‘Hard-ware lab’ pod vodstvom Gorana Mahovlića u sklopu svjetskog događanja Dan slobodnog hardvera (Hardware Freedom Day) održat će se 15. i 16. ožujka u Kavezu, Klub SC pri Studentskom centru (Kultura promjene) u Zagrebu.

freedomhardware_radiona
Na radionicu će polaznici moći donijeti svoje uređaje koje žele hakirati, te od njih stvoriti nove i još luđe kreativne naprave, te ako žele povezivati ih uz pomoć senzora, Arduino mikrokontrolera, Raspberry Pi mini računala i sl.

Radionica je zamišljena kao otvoreni laboratorij elektronike kojim Radiona sudjeluje po prvi puta u događanju Hardware Freedom Day, što je ujedno i prvi puta da se ovaj događaj obilježava u Hrvatskoj.

Polaznici su slobodni donijeti dječje igračke (pogotovo ako rade na daljinski), radio prijemnike, GPS prijamnike, LCD monitore iz odbačenih uređaja, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, mikrokontrolere, kamere, igrače konzole, dijelove računala, uređaje koji na sebi imaju senzore (mjerenje temperature tlaka, alkohola, visine…) kako bi od njih napravili uređaje na kojima će vam svi frendovi pozavidjeti.

Od opreme će također polaznicima biti na raspolaganju korištenje multimetar, osciloskop, logički analizator, PICKIT3, USBASP, USBISP, Arduino (kao I2C , UART, LCD sniffer), Raspberry Pi, GQ-4X Willem programator…

radiona_gmahovlic

Goran Mahovlić (elektroničar po struci), radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera.

Od nedavno član je Udruge za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici angažiran kao tehnički voditelj grupe za restauriranje ielektronički makeover Dr. Böhm Professional 2000 orgulja. Jedan je od pokretača portala Lemilica.com za koji i sam piše: http://www.lemilica.com/author/goran/

Hardware Freedom Day svjetski je raširena pojava proslave otvorenog hardvera (Open Hardware) svakog 15. ožujka. Proslava slobodnog hardvera pokrenuta je u 2012. godini od strane Fondacije Digitalna sloboda (Digital Freedom Foundation), također pokretačice proslave Dana slobodnog softvera (Software Freedom Day).

Proslava toga dana služi kao platforma za povećavanje osviještenosti o važnosti slobodnog hardvera u zajednicama koje se bave elektronskim medijima, te u prostorima novih praksi koji kombiniraju tehnologiju, znanost i umjetnost domaćoj i inozemnoj javnosti poznatim pod nazivima: hackerspace, makerspace, media lab i fab lab, s ciljem osnaživanja veće participacije u aktivnosti lokalnih inicijativa i zajednica koje se bave otvorenim hardverom.

Datum:. 15. i 16. ožujka 2013., od 14 do 20 sati.
Broj polaznika: 12-14 max

Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija

Prijave za sudjelovanje primaju se do srijede, 12.03.2014., u ponoć, na e-mail: radiona.org@gmail.com. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.

Kotizacija: 50kn – članovi Radione, nezaposleni, učenici, srednjoškolci, studenti, umirovljenici / 80kn – zaposleni

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘Hard-ware lab’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice

 

Leave a Reply