Hex Inverter Tester Verzija 1.0 by Lemilica

Hex Inverter Tester Verzija 1.0 by Lemilica

Danas se ukazala potreba za testiranjem jednog 74HC14 hex invertera i schmitt trigera na jednoj elektronici. Izvadio sam dva komada sa elektronike ali niti jedan nije radio, pa sam posumnjao u spajanje. Na kraju nije bilo do spajanja nego su jednostavno bili neispravni, ali da bi se ubuduće poštedio takvih nevolja odlučio sam napraviti jednostavno test pločicu sa 6 mikroprekidača i 6 dioda…

 

hex_1 hex_2

 

Shemu podijelim sa vama čim napravim pločicu i testiram je…

Nastavak……

Pločica napravljena, komponente zalemljene.

Naravno niti ovaj puta nije prošlo bez glupe greške…
Kada sam napravio pločicu prvo što je bilo problematično da je jedan vod koji vodi od 5V bio spojen na GND, to sam primjetio odmah na instrumentu prije uključenja pa sam riješio.
Drugi problem je bio tipični kineski. Imao sam još 3 plave diode, pa rekoh da ih iskoristim stavio sam ih na desnu stranu pločice i po zastavici na diodi odredio sam da je veća minus jer mi je tako na žutim diodama koje sam stavio na lijevu stranu pločice.
Naravno cijela desna strana nije radila, a lijeva je radila. Izvadio sam plave diode i stavio žute i nakon toga je sve proradilo.
Poslije sam mjerio plave diode i one su ok, samo im je zastavica na plusu. Uglavnom čekam nove hex invertere da ih mogu testirati, ove sve koje imam su potvrđeno neispravni.
Snimiti ću filmić sa testiranjem jednog ispravnog i jednog neispravnog hex invertera da se vidi razlika i nakon toga objaviti shemu i pločicu ako će nekome zatrebati. Pošto je 74HC14 i schmitt trigger bilo bi dobro napraviti na ulaznim pinovima neki konektor pa da se na ulaz može spojiti arduino i sa njime testirati kompletan rad, ali t ćemo ostaviti za verziju 2.0 …

Leave a Reply