Izrada tiskanih pločica 2. dio

Izrada tiskanih pločica 2. dio

Pločica nakon transfera ide u razvijač, to se može kupiti u Chipoteci. Treba vam jako malo razvijača pa isprobajte na jednoj pločici tako da stavite, recimo, 10 zrnaca, pa 20 zrnaca, stvarno jako malo ide.
Ako stavite previše razvijača, sloj će se skinuti odmah i pločicu ne morate baciti, operite je i stavite sa strane, može poslužiti za toner transfer postupak ili za testiranje ako ćete sami nanositi foto osjetljivi lak.
Kada pogodite omjer vode i razvijača, primijetit ćete pod svijetlom (nekim slabim, ja imam par ledica) da se vide vodovi, a polako skida neki crni sloj. Kada se skine taj crni sloj treba izvaditi pločicu i ubaciti je u vodu da se dobro ispere.
Ja na pločici, prije nego je stavim u razvijač, probušim jednu ili dvije rupe i kroz to provučem flaks da je mogu držati, a da je ne oštetim. Pokušao sam je vaditi pincetom, ali onda ponekad skinem sloj i onda kasnije treba to sve pokrpati.
Sada kada smo pripremili pločicu, možemo skinuti višak bakra.
Isto kao sa lampama, pokušao sam pronaći najjednostavnije i najbrže rješenje.
Nakon eksperimentiranja došao sam do sljedećeg zaključka.
Treba nabaviti neki grijač i pumpicu, to sve ubaciti u tanki mali akvarij zajedno sa nekom kiselinom i na kraju ubaciti pločicu unutra i pričekati.
Akvarij treba biti što tanji, a dovoljno širok da stane grijač.

 

 

jetkanje_drugidio_html_m123bbba2

jetkanje_drugidio_html_451c2b38

 

Probao sam sa malim jeftinim pumpicma, ali nisam uspio dobiti to što želim.

Ova pumpica je, recimo, užas.

jetkanje_drugidio_html_m7b74ba42

Pumpica treba biti što jača pa sam ja na kraju završio u PET centru i kupio ju za cca 300 kuna.

 

jetkanje_drugidio_html_m17c83bd9

Ako vam nije nešto pretjerano bitno da pločica bude ekstra brzo gotova, možete koristiti i slabiji grijač, a ako vam je vrijeme bitno, onda stavite jači grijač. Možda bi ga trebalo preraditi da grije vodu malo jače, ja sam svoj samo zavrnuo maksimalno do kraja, pa onda još koliko sam mogao. Sada grije na 38 stupnjeva, što vjerojatno nije dobro za akvarijske ribice, ali za jetkanje je OK.

Složio sam komad pleksiglasa i na njega stavio silikonsko crijevo (toga isto ima na ebay-u jako jeftino).

jetkanje_drugidio_html_5702f14e

Kada sve to imamo treba nam kiselina.

Nije mi se dalo puno mučiti oko nekih omjera i čuda, pa sam malo bacio oko na ebay.
Pronašao sam nešto pa rekoh da i to probam.

http://www.ebay.com/itm/New-Process-Reagent-Etchant-for-Copper-PCB-Environmentally-Friendly-200g-/251198504638?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7c98febe

Kupio sam dvije vrećice i čekao, bez problema je prošlo carinu.
Ubacio sam prvo jednu, lijepo razmiješao, upalio grijač i pričekao da temperatura dođe do 35 stupnjeva.
Grijač je dosta slab pa mu treba nekih 30 minuta da to sve zagrije.
Ubacio sam još jednu vrećicu, znaci sveukupno 400 g, pa rekoh – da testiramo.
Kako mi je pločica već na flaksu, spustio sam je samo do crijeva i pratio što se dešava.

Uključio sam pumpicu tako da mjehurići prelaze preko pločice.

jetkanje_drugidio_html_m59af7145

Odmah se primijeti da je bakar na dijelovima koji se trebaju skinuti promijenio boju (više je onako mat). A na dijelovima gdje su nam vodovi isti je kakav je i bio.
I dalje se ništa nije dešavalo jedno 10 minuta. Nakon 10 minuta, unutar 5 sekundi je nestalo sve što je trebalo. Izvadio sam pločicu i ubacio je u drugi akvarij sa vodom, i nakon toga pregledao da li je sve ok. Ako nije, samo je ubacite da se još malo kupa u kiselini.
Nakon što ste zadovoljni pločicom, trebamo ju još dobro oprati i izribati da skinemo zaštitni sloj.

Kod ovoga postupka je odlično što sa ovako pripremljenom tekućinom možemo jetkati jako puno pločica bez promjene ili dodavanja nove kemije.

Bušimo rupe
Nanosimo zaštitni sprej.
Nanosimo zaštitnu boju.

1 Comment

  1. Slobodno se ja ubacim malo ovdje? :)
    Sa foto postupkom radim već 2-3 godine. Transfer metodu sam pokušao jednom i to je bio kraj. Eto, ja imam možda jeftiniju verziju, a i mislim da je dosta brza… Razvijač ne kupujem u Chipoteci jer je preskup, razvijač je zapravo lužina (NaOh) koja se koristi u sapunima itd. Na njuskalu vam dodje 30 kn 1 kg (http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/kausticna-soda-naoh-natrijev-hidroksid-granulama-oglas-8317519). Par zrna za jednu pločicu ili pola male žličice (par grama) na litru. S 1 kg razvijača možete napraviti sigurno 200 pločica.

    Što se tiće jetkanja koristim solnu kiselinu 19% i hidrogen za kosu, koji se koristi kod frizera. Tuba od 1 litre je 20 tak kuna ali imate za više od 15 pločica. Omjer? Nije važan. Stavite kiseline da vam pokrije pločicu a s hidrogenom ne možete pretjerati. Što više, brže se izjetka. Grijanje vode i mjehurići su oke, ali iskreno mislim da je možda ne potrebno. Sobna temperatura je oke. :) Moja izrada pločice, razvijanje traje 2-3 min max i jetkanje max 10 min, sve što je više nije dobro za bakar koji ostaje na pločici. Eto to je moje iskustvo. :)

Leave a Reply